Programın Bağlı Olduğu Bölüm
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri
Program Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Program Koordinatörü
Öğr. Gör. Derya KAYA GÖK
Programının Amacı
Genel turizm bilgilerine ve turizmin fonksiyonlarına hakim, konaklama işletmelerinin ihtiyaç duyacağı donanıma sahip, etik değerlere önem veren, alanında sektördeki ve dünyadaki gelişmeleri takip edip yorumlayabilen, işletmelerde mali nitelik taşıyan işlemleri yapabilen, turizm mevzuatı konularında yeterli, alanı ilgili bilgi teknolojilerini kullanabilen, mesleki açıdan yetkin ve uygulama becerisi yüksek nitelikli bireyler yetiştirmektir.
Programın Hedefi ve Kazanımları
- Turizm otomasyon programlarının dijital ortamda uygulamasını yapabilme becerisine sahip,
- Maliyet, finans ve mali tablolar konularına hakim olarak, işletmenin finansal yapısını analiz etme ve karar verme sürecinde finansal bulguları yorumlayabilme becerisine sahip,
- Ulusal ve uluslararası faaliyet gösteren işletmelerde hizmet edebilecek niteliklere sahip,
- Toplumsal değerlere saygılı, sosyal sorumluluk sahibi, mesleki etik bilincine haiz, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, mesleğinde ve teknolojideki gelişmelere göre kendini sürekli yenileyen,
- Eğitimi süresince kazanmış olduğu bilgi ve becerileri sahada uygulayabilen, sektörün talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliğe sahip meslek elemanları yetiştirmektir.
Programın Öğrenme Kazanımları
- Hukuk, mevzuat, muhasebe, temel işletmecilik, yönetim ve alanının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanmak.
- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak.
- Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek.
- Alanı ile ilgili son teknolojik gelişmeleri takip edip, etkin kullanabilmek
- Alanı ile ilgili mesleki ortam ve araçları kullanarak tasarım yapabilmek, plan ve proje gerçekleştirme becerisine sahip olmak.
- Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takımlarda sorumluluk alabilmek veya bireysel ve ekip çalışma yapabilme becerisini kazanmak.
- Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci içerisinde; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
- Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
- Gıda mevzuatı, İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.
- Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanmak.
- Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazandırmak.
Mezunların İstihdam Profili
Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış, insan kaynakları vb. departmanlarında, seyahat acentelerinin rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarında, KPSS puanı ile kadro açıldığında Kültür ve Turizm Bakanlığında, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler.
Dikey Geçiş Olanakları
Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, fakültelerin aşağıda belirtilen bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.
- Ekonomi ve Finans
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- İşletme
- Rekreasyon Yönetimi
- Turizm İşletmeciliği
- Turizm Rehberliği
- Uluslararası İşletme Yönetimi
- Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
- Yönetim Bilişim Sistemleri
Çap ve Yan Dal İmkanları
Aşçılık / Sağlık Turizmi İşletmeciliği / Sağlık Kurumları İşletmeciliği programlarında ÇAP, Konaklama İşletmeciliği programında YANDAL imkanları vardır.
DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ
1. Yarıyıl Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
DIL 101 | İNGİLİZCE | Zorunlu | Türkçe | 4 + 0 | 4 | 4 |
ENF 101 | BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE KODLAMA | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 3 |
MYO 190 | GENEL TURİZM BİLGİSİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO 195 | TURİZM COĞRAFYASI | Zorunlu | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
TOP 101 | TURİZM İŞLETMELERİNDE MUHASEBE | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
TOP 102 | ÖNBÜRO İŞLEMLERİ VE YÖNETİMİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 2 | 3 | 5 |
TOP 103 | KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
TOP 104 | YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
Toplam | 23 | 30 |
2. Yarıyıl Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
MYO 263 | İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU | Zorunlu | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
MYO 291 | MESLEKİ İNGİLİZCE I | Zorunlu | Türkçe / İngilizce | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO 298 | TURİZM PAZARLAMASI | Zorunlu | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
TOP 205 | SEYAHAT ACENTECİLİĞİ VE TUR OPERATÖRLÜĞÜ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 5 |
TOP 206 | ÖN BÜRO OTOMASYONU | Zorunlu | Türkçe | 2 + 2 | 3 | 5 |
TOP 207 | KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO-BÖLÜM SEÇMELİ | SECMELI | Türkçe | 0 + 0 | 0 | 3 | |
ESD-ENDÜSTRİ 4.0 | SECMELI | Türkçe | 0 + 0 | 0 | 3 | |
Toplam | 16 | 30 |
2. Yarıyıl Seçmeli Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BSD 264 | TURİZM VE ÇEVRE | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
BSD 265 | YİYECEK VE İÇECEK SERVİS TEKNİKLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
ESD 209 | DİJİTAL OKUR YAZARLIK | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
ESD 283 | YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ OTOMASYONU | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
ESD 284 | DİJİTAL TURİZM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
ESD 285 | MİSAFİR İLİŞKİLERİ OTOMASYONU | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
MYO 294 | KONGRE VE FUAR ORGANİZASYONU | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
Toplam | 14 | 21 |
3. Yarıyıl Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
ATA 301 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ | Zorunlu | Türkçe | 4 + 0 | 4 | 4 |
MYO 392 | MESLEKİ İNGİLİZCE II | Zorunlu | Türkçe / İngilizce | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO 396 | TURİZM EKONOMİSİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO 397 | TURİZM İŞLETMELERİNDE HUKUKSAL İŞLEMLER | Zorunlu | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
MYO 399 | TURİZM REHBERLİĞİ VE TUR YÖNETİMİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
TOP 308 | MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO-BÖLÜM SEÇMELİ | SECMELI | Türkçe | 0 + 0 | 0 | 3 | |
MSD-ORTAK SEÇMELİ | SECMELI | Türkçe | 0 + 0 | 0 | 4 | |
Toplam | 18 | 30 |
3. Yarıyıl Seçmeli Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BSD 358 | DİYET MUTFAĞI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
BSD 359 | EĞLENCE PAZARLAMASI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
BSD 360 | HAZIR YEMEK ÜRETİMİ VE ORGANİZASYONU | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
BSD 366 | YÖRESEL MUTFAKLAR | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
BSD 367 | ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
Toplam | 10 | 15 |
4. Yarıyıl Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
TUR 401 | TÜRK DİLİ | Zorunlu | Türkçe | 4 + 0 | 4 | 4 |
MYO 490 | İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM | Zorunlu | Türkçe | 5 + 25 | 18 | 21 |
MYO 492 | STAJ | Zorunlu | Türkçe | 0 + 2 | 1 | 5 |
Toplam | 23 | 30 |
Fakülte /Enstitu Seçimlik Ders Listesi (MSD-ORTAK SEÇMELİ)
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
MSD 301 | ARAŞTIRMA VE RAPORLAMA TEKNİKLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 302 | ATASÖZLERİ ANTOLOJİSİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 303 | AFETLER VE AFET YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 304 | BESLENME VE DİYET | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 305 | BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 306 | BİLİŞİM HUKUKU | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 307 | CAD/CAM-GİRİŞ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 308 | BİTKİSEL TASARIM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 309 | ÇEVRE VE ÇEVRE BİLİNCİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 310 | DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 311 | İNSANİ VE TOPLUMSAL GELİŞİM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 312 | DİJİTAL İZLENEBİLİRLİK SİSTEMLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 313 | DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 314 | E-DEVLET UYGULAMALARI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 315 | ELEKTRONİK TİCARET | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 316 | FİNANSAL OKUR YAZARLIK | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 318 | İÇ MEKAN ÇİÇEKÇİLİĞİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 319 | İNOVASYON SİSTEMLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 320 | İŞ YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 321 | İŞLETMECİLİK | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 322 | KALİTE KONTROL VE ÖLÇÜM TEKNOLOJİLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 323 | KALİTE SİSTEMLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 324 | KİŞİSEL GELİŞİM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 325 | KRİTİK VE ANALİTİK DÜŞÜNME BECERİLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 326 | KRİZ VE STRES YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 327 | MALİ TABLOLAR OKURYAZARLIĞI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 328 | MATEMATİK UYGULAMALARI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 329 | OSMANLIDA ÇEVRE BİLİNCİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 330 | PAZARLAMA | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 331 | PROJE HAZIRLAMA VE GELİŞTİRME | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 332 | SATIŞ YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 333 | SİGORTACILIK BİLGİLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 334 | SOSYAL MEDYA | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 335 | SUNU TEKNİKLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 336 | TÜKETİCİ HAKLARI VE KORUNMASI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 337 | ULUSLARARASI İLETİŞİM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 338 | SAĞLIK OKUR YAZARLIĞI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 339 | TEMEL İLK YARDIM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 340 | ULUSLARARASI TİCARET | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 341 | ALMANCA | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 342 | RUSÇA | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 343 | DİKSİYON | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 344 | SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 345 | GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO 255 | GİRİŞİMCİLİK | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO 382 | İLETİŞİM VE ETİK | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |