Ana içeriğe atla

Programın Bağlı Olduğu Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Program Adı

Pastacılık ve Ekmekçilik

Program Koordinatörü

Öğr. Gör. Evrim KARACA

Programının Amacı

Pastacılık ve Ekmekçilik önlisans programının amacı; ulusal ve uluslararası pastacılık ve ekmekçilik sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli pasta ve ekmek şefleri ihtiyacını karşılamak,  pasta, tatlı, ekmek ve benzeri ürünleri, akademik düzeyde teorik ve pratik eğitimleri sağlamayı ve bu hizmetlerden faydalanan insanların ihtiyaçlarına karşılık verebilen yetkinlik kazanabilmiş, bilgiyi beceri ile bütünleştirebilen bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiştir.

Programın Hedefi ve Kazanımları

  • İki yıllık öğrenim süresince, uygulamalı eğitimlerle uluslararası pasta ve ekmek sektöründe eski ve yeniyi birleştirerek gelişmekte olan pastacılık ve ekmekçilik sektörünü kavrayabilen ve uygulayabilen,
  • Pasta ve ekmek üretimi yapılan işletmelerdeki organizasyon yapısını ve üretim sürecinin işleyişi hakkında bilgi sahibi olabilmeyi, yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen; pasta, çikolata, ekmek,  tatlı vb. ürünlerin üretim tekniğine uygun biçimde üretimi gerçekleştirebilmeyi,
  • Uluslararası pastacılık ve ekmekçilik sektörlerinde kendini ifade edebilecek mesleki yabancı dile hakim olabilmeyi,
  • Maliyet, finans ve mali tablolar konularına hakim olarak, mutfağın finansal yapısını analiz etme ve karar verme sürecinde finansal bulguları yorumlayabilen,
  • Toplumsal değerlere saygılı, sosyal sorumluluk sahibi, mesleki etik bilincine haiz, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, mesleğinde ve teknolojideki gelişmelere göre kendini sürekli yenileyen,
  • Eğitimi süresince kazanmış olduğu bilgi ve becerileri sahada uygulayabilen, sektörün talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliğe sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Programın Öğrenme Kazanımları

  • Hukuk, mevzuat, muhasebe, temel işletmecilik, yönetim ve alanının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanmak.
  • Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak.
  • Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek.
  • Alanı ile ilgili son teknolojik gelişmeleri takip edip, etkin kullanabilmek
  • Alanı ile ilgili mesleki ortam ve araçları kullanarak tasarım yapabilmek, plan ve proje gerçekleştirme becerisine sahip olmak.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takımlarda sorumluluk alabilmek veya bireysel ve ekip  çalışma yapabilme becerisini kazanmak.
  • Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci içerisinde; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
  • Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
  • Gıda mevzuatı, İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.
  • Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanmak.
  • Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazandırmak.

 

Mezunların İstihdam Profili

Pastacılık ve ekmekçilik programını başarı ile tamamlayan öğrenciler; konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarının yanısıra kamu ve özel işletmelerde, yurtiçi ve yurtdışındaki turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere ekmek ve pasta üretimi yapılan bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde çalışabilirler. İstihdam edilebilecekleri işletmeler aşağıda sıralanmaktadır.

  • Pastacılık işletmeleri,
  • Fırıncılık işletmeleri,
  • Yiyecek içecek işletmeleri,
  • Konaklama işletmeleri,
  • Ziyafet organizasyonu işletmeleri,
  • Catering (ikram hizmetleri) işletmeleri,
  • Gezi (kruvaziyer) gemileri.

Program mezunları; ilgili işletmelerde pastacı, pastane şefi, çikolatacı, tatlıcı, pideci, baklavacı, simitçi, ekmekçi gibi unvanlarla çalışırlar.

 

Dikey Geçiş Olanakları

Pastacılık ve ekmekçilik programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda,  Turizm Fakültelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerine, dikey geçiş yapabilmektedir.

DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ

1. Yarıyıl Ders Planı

Ders Kodu

Dersin Adı

T+U SAAT

KREDİ

AKTS

DİL 101

İngilizce

4 + 0

4

4

PEP 101

Pastacılık ve Ekmekçilik Malzeme Bilgisi

2 + 0

2

3

PEP 102

Pastacılık ve Ekmekçiliğe Giriş

2 + 1

3

4

PEP 103

Gıda Mevzuatı ve Gıda Katkı Maddeleri

2 + 1

3

4

PEP 104

Hamur Teknikleri ve Fermantasyon Teknolojisi

2 + 1

3

4

PEP 105

Tatlı Yapım Teknikleri

2 + 1

3

4

PEP 106

Çikolata Sanatı

2 + 1

3

4

MYO 190

Genel Turizm

2 + 0

2

3

Toplam

23

30

2. Yarıyıl Ders Planı

Ders Kodu

Dersin Adı

T+U SAAT

KREDİ

AKTS

ENF 201

Bilgi Teknolojileri ve Kodlama

2 + 1

3

3

PEP 207

Pastacılık Teknikleri

2 + 1

3

4

PEP 208

Yöresel ve Artizan Ekmek Yapım Teknikleri

2 + 2

3

5

PEP 209

Yöresel Tatlılar

2 + 1

3

4

PEP 210

Pastacılıkta Dekorasyon

2 + 1

3

4

MYO 291

Mesleki İngilizce I

2 + 1

3

4

 

MYO-Bölüm Seçmeli

0 + 0

0

3

 

ESD-Endüstri 4.0

0 + 0

0

3

Toplam

18

30

2. Yarıyıl Seçmeli Ders Planı

Ders Kodu

Dersin Adı

T+U SAAT

KREDİ

AKTS

BSD 259

Eğlence Pazarlaması

2 + 0

2

3

BSD 264

Turizm ve Çevre

2 + 0

2

3

BSD 265

Yiyecek İçecek Servis Teknikleri

2 + 0

2

3

BSD 266

Yiyecek İçecek Pazarlaması

2 + 0

2

3

BSD 267

İş Sağlığı ve Güvenliği

2 + 0

2

3

BSD 268

Beslenme İlkeleri Menü Planlama

2 + 0

2

3

BSD 269

Moleküler Gastronomi

2 + 0

2

3

BSD 270

Mutfak Sanatlarında Profesyonel Gelişim

2 + 0

2

3

ESD 209

Dijital Okur Yazarlık

2 + 0

2

3

ESD 283

Yiyecek İçecek Hizmetleri Otomasyonu

2 + 0

2

3

ESD 284

Dijital Turizm

2 + 0

2

3

ESD 285

Misafir İlişkileri Otomasyonu

2 + 0

2

3

MYO 294

Kongre ve Fuar Organizasyonu

2 + 0

2

3

3. Yarıyıl Ders Planı

Ders Kodu

Dersin Adı

T+U SAAT

KREDİ

AKTS

ATA 301

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

4 + 0

4

4

PEP 211

İleri Pastacılık Teknikleri

2 + 1

3

4

PEP 212

Uluslararası Pasta ve Ekmek Yapımı

2 + 1

3

4

PEP 213

Yenilikçi Pasta ve Ekmek Akımları

2 + 1

3

4

PEP 214

Kafe ve Pastane Yönetimi

2 + 0

2

3

MYO 191

Mesleki İngilizce II

2 + 1

3

4

 

MYO-Bölüm Seçmeli

0 + 0

0

3

 

MSD-Ortak Seçmeli

0 + 0

0

4

Toplam

18

30

3. Yarıyıl Seçmeli Ders Planı

Ders Kodu

Dersin Adı

T+U SAAT

KREDİ

AKTS

BSD 358

Diyet Mutfağı

2 + 0

2

3

BSD 360

Hazır Yemek Üretimi Ve Organizasyonu

2 + 0

2

3

BSD 366

Yöresel Mutfaklar

2 + 0

2

3

BSD 367

Ziyafet Ve İkram Hizmetleri Yönetimi

2 + 0

2

3

BSD 374

Gıda Güvenliği

2 + 0

2

3

BSD 375

Butik Pastacılık

2 + 0

2

3

BSD 376

Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi

2 + 0

2

3

BSD 377

Gıda İşleme ve Muhafaza Teknikleri

2 + 0

2

3

BSD 378

Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü

2 + 0

2

3

BSD 379

Diyet Pasta ve Ekmek Yapım Teknikleri

2 + 0

2

3

4. Yarıyıl Ders Planı

Ders Kodu

Dersin Adı

T+U SAAT

KREDİ

AKTS

TUR 401

Türk Dili

4 + 0

4

4

MYO 490

İşletmede Mesleki Eğitim

5 + 25

18

21

MYO 492

Staj

0 + 2

1

5

Toplam

 

30

MSD-Ortak Seçmeli Ders Listesi

Ders Kodu

Dersin Adı

T+U SAAT

KREDİ

AKTS

MSD 301

Araştırma ve Raporlama Teknikleri

2 + 1

3

4

MSD 302

Atasözleri Antolojisi

2 + 1

3

4

MSD 303

Afetler ve Afet Yönetimi

2 + 1

3

4

MSD 304

Beslenme ve Diyet

2 + 1

3

4

MSD 305

Bilgi ve Belge Yönetimi

2 + 1

3

4

MSD 306

Bilişim Hukuku

2 + 1

3

4

MSD 307

Cad/Cam-Giriş

2 + 1

3

4

MSD 308

Bitkisel Tasarım

2 + 1

3

4

MSD 309

Çevre ve Çevre Bilinci

2 + 1

3

4

MSD 310

Davranış Bilimlerine Giriş

2 + 1

3

4

MSD 311

İnsani ve Toplumsal Gelişim

2 + 1

3

4

MSD 312

Dijital İzlenebilirlik Sistemleri

2 + 1

3

4

MSD 313

Duyusal Analiz Teknikleri

2 + 1

3

4

MSD 314

E-Devlet Uygulamaları

2 + 1

3

4

MSD 315

Elektronik Ticaret

2 + 1

3

4

MSD 316

Finansal Okur Yazarlık

2 + 1

3

4

MSD 318

İç Mekan Çiçekçiliği

2 + 1

3

4

MSD 319

İnovasyon Sistemleri

2 + 1

3

4

MSD 320

İş Yönetimi

2 + 1

3

4

MSD 321

İşletmecilik

2 + 1

3

4

MSD 322

Kalite Kontrol ve Ölçüm Teknolojileri

2 + 1

3

4

MSD 323

Kalite Sistemleri

2 + 1

3

4

MSD 324

Kişisel Gelişim

2 + 1

3

4

MSD 325

Kritik ve Analitik Düşünme Becerileri

2 + 1

3

4

MSD 326

Kriz ve Stres Yönetimi

2 + 1

3

4

MSD 327

Mali Tablolar Okuryazarlığı

2 + 1

3

4

MSD 328

Matematik Uygulamaları

2 + 1

3

4

MSD 329

Osmanlıda Çevre Bilinci

2 + 1

3

4

MSD 330

Pazarlama

2 + 1

3

4

MSD 331

Proje Hazırlama ve Geliştirme

2 + 1

3

4

MSD 332

Satış Yönetimi

2 + 1

3

4

MSD 333

Sigortacılık Bilgileri

2 + 1

3

4

MSD 334

Sosyal Medya

2 + 1

3

4

MSD 335

Sunu Teknikleri

2 + 1

3

4

MSD 336

Tüketici Hakları ve Korunması

2 + 1

3

4

MSD 337

Uluslararası İletişim

2 + 1

3

4

MSD 338

Sağlık Okur Yazarlığı

2 + 1

3

4

MSD 339

Temel İlk Yardım

2 + 1

3

4

MSD 340

Uluslararası Ticaret

2 + 1

3

4

MSD 341

Almanca

2 + 1

3

4

MSD 342

Rusça

2 + 1

3

4

MSD 343

Diksiyon

2 + 1

3

4

MSD 344

Sağlık Hizmetlerinde Kalite

2 + 1

3

4

MSD 345

Gönüllülük Çalışmaları

2 + 1

3

4

MYO 255

Girişimcilik

2 + 1

3

4

MYO 382

İletişim ve Etik

2 + 1

3

4