Ana içeriğe atla

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı

İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM BİLGİLENDİRME

 

  • 2023-2024 Bahar dönemi işletmede mesleki eğitim dönem stajı 19 Şubat 2024’ de başlayıp, 14 Haziran 2024 tarihinde bitecektir. (16 Hafta)

 

  • Staj kabul formu işletmeye onaylatılarak en geç 09 Şubat 2024 (Cuma)  tarihi mesai bitimine kadar elden ya da kargo, posta veya elektronik ortamdan ilgili bölüm başkanlığına teslim edilmelidir. (Elektronik ortamdan evrak gönderen öğrenciler staj kabul formunun aslını göndermek ile yükümlüdürler.)
  • Staj Kabul Formunu teslim ederken yanında “MÜSTEHAKLIK BELGESİ” teslim edilmesi gerekmektedir. (Müstehaklık Belgesine E-Devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.)
  • Staj kabul formu teslim etmeyen öğrencinin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılamaz ve staja başlayamaz.
  • İşletmeler tarafından meslek yüksekokulumuza gelen stajyer talepleri olduğu takdirde okulumuz web sitesinden güncel olarak duyurulara eklenecektir.
  • Gerek duyulduğu hallerde ayrıntılı bilgiye https://www.subu.edu.tr/tr/yonergeler adresinden ulaşabilirsiniz.

 

 

Dönem stajı için, öğrencilerin yapması gereken adımlar aşağıda belirtilmiştir.

Bu adımlar sırasıyla şu şekildedir:

 

  1. Staj Yeri Araştırma

Her öğrenci öğrenim gördüğü programa uygun işletmelerde staj yeri araştırmasını kendisi gerçekleştirecektir.

 

  1. Bölüm Başkanlığı Onayı

Staj yapılacak işyeri belirlendikten sonra işletmenin uygunluğu hakkında ilgili bölüm  ve program başkanının E-mail yolu ile yazılı veya sözlü onayı alınacaktır.

 

  1. Staj Yapılacak işletme, Kurum veya Kuruluş Onayı

Staj kabul formunun okunabilir ve eksiksiz bir şekilde doldurulup işletmeye onaylatılacak. Her programa ait staj kabul formu duyuru ekinde mevcuttur.

 

  1. Derse Yazılma

(Derse yazılma akademik takvimde yer alan tarihler arasında gerçekleşecektir. 

https://www.subu.edu.tr/sites/subu.edu.tr/files/2023-11/Akademik%20Takvim%202023-2024%20GU%CC%88NCELLEME-28.08.2023.pdf

Dönem stajına çıkan öğrenciler aşağıda bulunan dersleri seçeceklerdir:

 

 

4.YARIYIL

Kodu

Adı

Z/S

T+U

Kredi

AKTS

TUR 401

TÜRK DİLİ

Z

4+0

4

4

MYO 490

İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM

Z

5+25

18

21

MYO 492

STAJ

Z

0+2

1

5

TOPLAM

 

 

 

 

30

 

  1. DİKKAT ÖNEMLİ!!!

Staj Yapılacak işletme, Kurum veya Kuruluş’un stajyer öğrenci takip sistemine kayıt oluşturması

Staj yapılacak işletme ile anlaşma yapan öğrenci dönem stajı süresince  https://muys.sabis.subu.edu.tr/

Yukarıda linki bulunan SUBU mesleki eğitim – uygulama sistemi üzerinden takip edilmektedir. Öğrencinin hem devam takibi hem de notlandırma işlemi bu sistem üzerinden gerçekleştiği için firmaların sisteme kayıt ettirilmesi öğrenci için önem arz etmektedir. Firma kayıtlarını aşağıdaki bağlantı üzerinden yapabilir, kayıt onaylandığında ise kayıt esnasında oluşturduğu kimlik ve parola ile sisteme giriş yapabilir.

https://muys-admin.sabis.subu.edu.tr/Account/Create

 

Sisteme kayıt yapan işletme yetkilisi ‘’3+1 Öğrenci Talep işlemleri’’  menüsünden girerek istihdam etmek istediği bölümü de seçerek istediği öğrenci sayısını sisteme kontenjan olarak açması gerekmektedir. (ör. Aşçılık 5 öğrenci, Turizm Seyahat Hizm. 4 öğrenci veya Turizm otel İşletmeciliği 2 öğrenci gibi.)

Sistem Kullanım Video anlatımları https://muys.sabis.subu.edu.tr/ ana ekranda mevcuttur.

 

  1. Staj Kabul Formu Teslimi

İşletme onayından geçen staj kabul formunun aslı (esas belge) ıslak imzalı haliyle bölüm başkanlığına veya staj işleri birimine elden ya da kargo ile ulaştırılacaktır. (Kargonun teslim edilip edilmediğinin kontrolü öğrencinin sorumluluğundadır.)

Elektronik ortamda gönderilen formlar zaman kaybını önlemek için işleme alınacaktır. Ancak ıslak  imzalı formların  gönderilmesi/getirilmesi zorunludur. Staj evrakı geldikten sonra öğrencinin sigorta işlemleri yapılacağından staj evrağının ıslak imzalı aslını teslim etmeyen öğrenci staja başlayamaz.

 

  1. Öğrenci İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta Girişinin Sağlanması

Öğrenci iş kazası ve meslek hastalığı sigorta girişleri staj başlangıcı ve bitişi arasında meslek yüksekokulu tarafından gerçekleştirilir ve öğrencinin işletmede staja başladığı hafta içerisinde sigorta bildirgeleri öğrencinin staj kabul formunda belirttiği işletme e-posta adresine staj işleri birimi tarafından gönderilir.

 

  1. Denetim ve Kontrol

Staja başlayan öğrencilere staj süresinde, danışman öğretim elemanı atanır ve danışman öğretim elemanı tarafından yerinde ve uzaktan takip ve kontrol edilir. Öğrenciler de bu süre zarfında danışman hocasından bilgi edinebilir.

 

  1. Rapor

Staj esnasında oluşabilecek bir iş kazası, rapor vb durumlarda, ilgili raporun nüshasının staj işleri birimine aynı gün içerisinde ulaştırılması önem arz etmektedir.

 

  1. İşletmede Mesleki Eğitim Ara Rapor Ve Vize Sınavı

Her öğrenci stajı esnasında edindiği bilgi, beceri ve kazanımlarını mesleki uygulama yönetim sisteminde yer alan mesleki uygulama staj raporu yazım kılavuzunu inceleyerek yazım kılavuzu şartlarına uygun ve kapsamlı bir şekilde hazırlar , ara raporunu danışman hocasına elden teslim eder veya dersin ödevler kısmından sisteme yükler. (Rapor teslimi  vize sınavının olduğu gün, son gün olup zamanında teslim edilmeyen raporlar değerlendirmeye alınmaz.) Ara rapor danışman hoca tarafından incelenir ve öğrencinin ödev notu kapsamında sistemde ödevler kısmında notlandırılır. İşletmede mesleki eğitimine çıkan öğrenciler vize haftasında sınav programında belirtilen tarih ve saat diliminde belirtilen okul binası ve sınav salonunda örgün bir sınava girerler , bu sınavın karşılığı BYS 'de ilgili dersin ara sınav kısmında notlandırılır.Sınav zamanının takibi öğrencinin kendi sorumluluğundadır

 

  1. İşletmede Mesleki Eğitim Ana Rapor ve Final Sınavı

Her öğrenci stajı esnasında edindiği bilgi, beceri ve kazanımlarını mesleki uygulama yönetim sisteminde yer alan mesleki uygulama staj raporu yazım kılavuzunu inceleyerek yazım kılavuzu şartlarına uygun ve kapsamlı bir şekilde hazırlar. Final sınavı programında belirtilen tarih ve saatte okulda hazır bulunur. Hazırlamış olduğu ana raporu ilgili bölümün staj değerlendirme komisyonuna sunar ve  komisyon tarafından öğrenci sözlü mülakata alınır. Staj komisyonunun sözlü mülakatı ve öğrencinin sunmuş olduğu ana raporun incelenmesi neticesinde öğrencinin almış olduğu not final notu olarak sisteme girilir.Mazeretsiz bir şekilde raporunu getirmeyen öğrenci sözlü mülakata alınmaz. Sözlü mülakat final programında işletmede mesleki eğitim final sınavı olarak yayınlanır,  takibi öğrencinin kendi sorumluluğundadır.

 

  1. Standart Rapor Dosya Kapağı Temini

Üniversitemizin standart rapor dosya kapağını Staj İşleri biriminden temin edebilirsiniz. Raporlarda standart dışı kapaklar değerlendirmeye alınmayacaktır. İşletmede Mesleki Eğitim sonunda hazırlamış olduğunuz Ana Raporu ciltlemeden önce Staj İşleri Biriminden Standart Rapor Dosya Kapağını almanız gerekmektedir.