Programın Bağlı Olduğu Bölüm
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri
Program Adı
Pastacılık ve Ekmekçilik
Program Koordinatörü
Öğr. Gör. Evrim KARACA
Programının Amacı
Pastacılık ve Ekmekçilik önlisans programının amacı; ulusal ve uluslararası pastacılık ve ekmekçilik sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli pasta ve ekmek şefleri ihtiyacını karşılamak, pasta, tatlı, ekmek ve benzeri ürünleri, akademik düzeyde teorik ve pratik eğitimleri sağlamayı ve bu hizmetlerden faydalanan insanların ihtiyaçlarına karşılık verebilen yetkinlik kazanabilmiş, bilgiyi beceri ile bütünleştirebilen bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiştir.
Programın Hedefi ve Kazanımları
- İki yıllık öğrenim süresince, uygulamalı eğitimlerle uluslararası pasta ve ekmek sektöründe eski ve yeniyi birleştirerek gelişmekte olan pastacılık ve ekmekçilik sektörünü kavrayabilen ve uygulayabilen,
- Pasta ve ekmek üretimi yapılan işletmelerdeki organizasyon yapısını ve üretim sürecinin işleyişi hakkında bilgi sahibi olabilmeyi, yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen; pasta, çikolata, ekmek, tatlı vb. ürünlerin üretim tekniğine uygun biçimde üretimi gerçekleştirebilmeyi,
- Uluslararası pastacılık ve ekmekçilik sektörlerinde kendini ifade edebilecek mesleki yabancı dile hakim olabilmeyi,
- Maliyet, finans ve mali tablolar konularına hakim olarak, mutfağın finansal yapısını analiz etme ve karar verme sürecinde finansal bulguları yorumlayabilen,
- Toplumsal değerlere saygılı, sosyal sorumluluk sahibi, mesleki etik bilincine haiz, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, mesleğinde ve teknolojideki gelişmelere göre kendini sürekli yenileyen,
- Eğitimi süresince kazanmış olduğu bilgi ve becerileri sahada uygulayabilen, sektörün talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliğe sahip meslek elemanları yetiştirmektir.
Programın Öğrenme Kazanımları
- Hukuk, mevzuat, muhasebe, temel işletmecilik, yönetim ve alanının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanmak.
- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak.
- Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek.
- Alanı ile ilgili son teknolojik gelişmeleri takip edip, etkin kullanabilmek
- Alanı ile ilgili mesleki ortam ve araçları kullanarak tasarım yapabilmek, plan ve proje gerçekleştirme becerisine sahip olmak.
- Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takımlarda sorumluluk alabilmek veya bireysel ve ekip çalışma yapabilme becerisini kazanmak.
- Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci içerisinde; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
- Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
- Gıda mevzuatı, İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.
- Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanmak.
- Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazandırmak.
Mezunların İstihdam Profili
Pastacılık ve ekmekçilik programını başarı ile tamamlayan öğrenciler; konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarının yanısıra kamu ve özel işletmelerde, yurtiçi ve yurtdışındaki turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere ekmek ve pasta üretimi yapılan bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde çalışabilirler. İstihdam edilebilecekleri işletmeler aşağıda sıralanmaktadır.
- Pastacılık işletmeleri,
- Fırıncılık işletmeleri,
- Yiyecek içecek işletmeleri,
- Konaklama işletmeleri,
- Ziyafet organizasyonu işletmeleri,
- Catering (ikram hizmetleri) işletmeleri,
- Gezi (kruvaziyer) gemileri.
Program mezunları; ilgili işletmelerde pastacı, pastane şefi, çikolatacı, tatlıcı, pideci, baklavacı, simitçi, ekmekçi gibi unvanlarla çalışırlar.
Dikey Geçiş Olanakları
Pastacılık ve ekmekçilik programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, Turizm Fakültelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerine, dikey geçiş yapabilmektedir.
DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu |
Dersin Adı |
T+U SAAT |
KREDİ |
AKTS |
DİL 101 |
İngilizce |
4 + 0 |
4 |
4 |
PEP 101 |
Pastacılık ve Ekmekçilik Malzeme Bilgisi |
2 + 0 |
2 |
3 |
PEP 102 |
Pastacılık ve Ekmekçiliğe Giriş |
2 + 1 |
3 |
4 |
PEP 103 |
Gıda Mevzuatı ve Gıda Katkı Maddeleri |
2 + 1 |
3 |
4 |
PEP 104 |
Hamur Teknikleri ve Fermantasyon Teknolojisi |
2 + 1 |
3 |
4 |
PEP 105 |
Tatlı Yapım Teknikleri |
2 + 1 |
3 |
4 |
PEP 106 |
Çikolata Sanatı |
2 + 1 |
3 |
4 |
MYO 190 |
Genel Turizm |
2 + 0 |
2 |
3 |
Toplam |
23 |
30 |
2. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu |
Dersin Adı |
T+U SAAT |
KREDİ |
AKTS |
ENF 201 |
2 + 1 |
3 |
3 |
|
PEP 207 |
Pastacılık Teknikleri |
2 + 1 |
3 |
4 |
PEP 208 |
Yöresel ve Artizan Ekmek Yapım Teknikleri |
2 + 2 |
3 |
5 |
PEP 209 |
Yöresel Tatlılar |
2 + 1 |
3 |
4 |
PEP 210 |
Pastacılıkta Dekorasyon |
2 + 1 |
3 |
4 |
MYO 291 |
Mesleki İngilizce I |
2 + 1 |
3 |
4 |
|
MYO-Bölüm Seçmeli |
0 + 0 |
0 |
3 |
|
ESD-Endüstri 4.0 |
0 + 0 |
0 |
3 |
Toplam |
18 |
30 |
2. Yarıyıl Seçmeli Ders Planı
Ders Kodu |
Dersin Adı |
T+U SAAT |
KREDİ |
AKTS |
BSD 259 |
Eğlence Pazarlaması |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 264 |
Turizm ve Çevre |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 265 |
2 + 0 |
2 |
3 |
|
BSD 266 |
Yiyecek İçecek Pazarlaması |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 267 |
İş Sağlığı ve Güvenliği |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 268 |
Beslenme İlkeleri Menü Planlama |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 269 |
Moleküler Gastronomi |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 270 |
Mutfak Sanatlarında Profesyonel Gelişim |
2 + 0 |
2 |
3 |
ESD 209 |
Dijital Okur Yazarlık |
2 + 0 |
2 |
3 |
ESD 283 |
Yiyecek İçecek Hizmetleri Otomasyonu |
2 + 0 |
2 |
3 |
ESD 284 |
Dijital Turizm |
2 + 0 |
2 |
3 |
ESD 285 |
Misafir İlişkileri Otomasyonu |
2 + 0 |
2 |
3 |
MYO 294 |
Kongre ve Fuar Organizasyonu |
2 + 0 |
2 |
3 |
3. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu |
Dersin Adı |
T+U SAAT |
KREDİ |
AKTS |
ATA 301 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi |
4 + 0 |
4 |
4 |
PEP 211 |
İleri Pastacılık Teknikleri |
2 + 1 |
3 |
4 |
PEP 212 |
Uluslararası Pasta ve Ekmek Yapımı |
2 + 1 |
3 |
4 |
PEP 213 |
Yenilikçi Pasta ve Ekmek Akımları |
2 + 1 |
3 |
4 |
PEP 214 |
Kafe ve Pastane Yönetimi |
2 + 0 |
2 |
3 |
MYO 191 |
Mesleki İngilizce II |
2 + 1 |
3 |
4 |
|
MYO-Bölüm Seçmeli |
0 + 0 |
0 |
3 |
|
MSD-Ortak Seçmeli |
0 + 0 |
0 |
4 |
Toplam |
18 |
30 |
3. Yarıyıl Seçmeli Ders Planı
Ders Kodu |
Dersin Adı |
T+U SAAT |
KREDİ |
AKTS |
BSD 358 |
Diyet Mutfağı |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 360 |
Hazır Yemek Üretimi Ve Organizasyonu |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 366 |
Yöresel Mutfaklar |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 367 |
Ziyafet Ve İkram Hizmetleri Yönetimi |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 374 |
Gıda Güvenliği |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 375 |
Butik Pastacılık |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 376 |
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 377 |
Gıda İşleme ve Muhafaza Teknikleri |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 378 |
Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü |
2 + 0 |
2 |
3 |
BSD 379 |
Diyet Pasta ve Ekmek Yapım Teknikleri |
2 + 0 |
2 |
3 |
4. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu |
Dersin Adı |
T+U SAAT |
KREDİ |
AKTS |
TUR 401 |
Türk Dili |
4 + 0 |
4 |
4 |
MYO 490 |
İşletmede Mesleki Eğitim |
5 + 25 |
18 |
21 |
MYO 492 |
Staj |
0 + 2 |
1 |
5 |
Toplam |
|
30 |
MSD-Ortak Seçmeli Ders Listesi
Ders Kodu |
Dersin Adı |
T+U SAAT |
KREDİ |
AKTS |
MSD 301 |
Araştırma ve Raporlama Teknikleri |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 302 |
Atasözleri Antolojisi |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 303 |
Afetler ve Afet Yönetimi |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 304 |
Beslenme ve Diyet |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 305 |
Bilgi ve Belge Yönetimi |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 306 |
Bilişim Hukuku |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 307 |
Cad/Cam-Giriş |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 308 |
Bitkisel Tasarım |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 309 |
Çevre ve Çevre Bilinci |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 310 |
Davranış Bilimlerine Giriş |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 311 |
İnsani ve Toplumsal Gelişim |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 312 |
Dijital İzlenebilirlik Sistemleri |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 313 |
Duyusal Analiz Teknikleri |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 314 |
E-Devlet Uygulamaları |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 315 |
Elektronik Ticaret |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 316 |
Finansal Okur Yazarlık |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 318 |
İç Mekan Çiçekçiliği |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 319 |
İnovasyon Sistemleri |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 320 |
İş Yönetimi |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 321 |
İşletmecilik |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 322 |
Kalite Kontrol ve Ölçüm Teknolojileri |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 323 |
Kalite Sistemleri |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 324 |
Kişisel Gelişim |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 325 |
Kritik ve Analitik Düşünme Becerileri |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 326 |
Kriz ve Stres Yönetimi |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 327 |
Mali Tablolar Okuryazarlığı |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 328 |
Matematik Uygulamaları |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 329 |
Osmanlıda Çevre Bilinci |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 330 |
Pazarlama |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 331 |
Proje Hazırlama ve Geliştirme |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 332 |
Satış Yönetimi |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 333 |
Sigortacılık Bilgileri |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 334 |
Sosyal Medya |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 335 |
Sunu Teknikleri |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 336 |
Tüketici Hakları ve Korunması |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 337 |
Uluslararası İletişim |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 338 |
Sağlık Okur Yazarlığı |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 339 |
Temel İlk Yardım |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 340 |
Uluslararası Ticaret |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 341 |
Almanca |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 342 |
Rusça |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 343 |
Diksiyon |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 344 |
Sağlık Hizmetlerinde Kalite |
2 + 1 |
3 |
4 |
MSD 345 |
Gönüllülük Çalışmaları |
2 + 1 |
3 |
4 |
MYO 255 |
Girişimcilik |
2 + 1 |
3 |
4 |
MYO 382 |
İletişim ve Etik |
2 + 1 |
3 |
4 |