Programın Bağlı Olduğu Bölüm
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri
Program Adı
Aşçılık
Program Koordinatörü
Öğr. Gör. Taner ÖZTÜRK
Programının Amacı
Programımızın amacı işletmelerin ihtiyaç duyduğu mutfak şeflerini veya iş görenlerini yetiştirmektir. Bu doğrultuda; Türk ve Dünya mutfağının genel özelliklerini ve yiyeceklerini bilen, hijyen kurallarına ve gıda mevzuatına hakim, yiyecek içecek hizmetleri alanında ve gıda üretim işletmelerinde temel düzeydeki mutfak bilgi ve becerilerini kullanarak yorumlayabilen, yiyecek içecek otomasyonu ve yemek pişirme tekniklerini konusunda yeterli, mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip, planlı ve sistemli çalışma alışkanlığı kazanmış, analitik düşünebilen mesleki açıdan yetkin ve uygulama becerisi yüksek nitelikli bireyler yetiştirmektir.
Programın Hedefi ve Kazanımları
- Uygulamalı eğitimlerle öğrencilerin, Türk mutfağına özgü yiyeceklerin korunması, Dünya’daki tanınırlığının arttırılması, güvenli gıda üretimi, endüstriyel yiyecek üretimi ve sunumu ile profesyonel mutfak yönetimini bilen,
- Maliyet, finans ve mali tablolar konularına hakim olarak, mutfağın finansal yapısını analiz etme ve karar verme sürecinde finansal bulguları yorumlayabilen,
- Toplumsal değerlere saygılı, sosyal sorumluluk sahibi, mesleki etik bilincine haiz, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, mesleğinde ve teknolojideki gelişmelere göre kendini sürekli yenileyen,
- Eğitimi süresince kazanmış olduğu bilgi ve becerileri sahada uygulayabilen, sektörün talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliğe sahip meslek elemanları yetiştirmektir.
Programın Öğrenme Kazanımları
- Hukuk, mevzuat, muhasebe, temel işletmecilik, yönetim ve alanının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanmak.
- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak.
- Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek.
- Alanı ile ilgili son teknolojik gelişmeleri takip edip, etkin kullanabilmek
- Alanı ile ilgili mesleki ortam ve araçları kullanarak tasarım yapabilmek, plan ve proje gerçekleştirme becerisine sahip olmak.
- Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takımlarda sorumluluk alabilmek veya bireysel ve ekip çalışma yapabilme becerisini kazanmak.
- Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci içerisinde; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
- Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
- Gıda mevzuatı, İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.
- Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanmak.
- Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazandırmak.
Mezunların İstihdam Profili
Aşçılık programını başarı ile tamamlayan öğrenciler; bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler.
Dikey Geçiş Olanakları
Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, fakültelerin aşağıda belirtilen bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.
- Aile ve Tüketici Bilimleri
- Beslenme ve Diyetetik
- Gastronomi
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Mutfak Sanatları ve Yönetimi
- Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ
1. Yarıyıl Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
DIL 101 | İNGİLİZCE | Zorunlu | Türkçe | 4 + 0 | 4 | 4 |
ASP 101 | BESLENME İLKELERİ VE MENÜ PLANLAMA | Zorunlu | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
ASP 102 | SOĞUK MUTFAK | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
ASP 103 | MUTFAK UYGULAMALARI | Zorunlu | Türkçe | 2 + 2 | 3 | 5 |
ASP 104 | YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
ASP 105 | GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
ASP 106 | MUTFAK ORGANİZASYONU | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO 190 | GENEL TURİZM BİLGİSİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
Toplam | 22 | 30 |
2. Yarıyıl Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
ENF 201 | BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE KODLAMA | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 3 |
ASP 207 | PASTA, TATLI VE HAMUR İŞLERİ ÜRETİMİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 2 | 3 | 5 |
ASP 208 | MUTFAKTA PİŞİRME TEKNİKLERİ | Zorunlu | Türkçe | 3 + 1 | 4 | 6 |
ASP 209 | GIDA KONTROL MEVZUATI | Zorunlu | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
MYO 263 | İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU | Zorunlu | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
MYO 291 | MESLEKİ İNGİLİZCE I | Zorunlu | Türkçe / İngilizce | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO-BÖLÜM SEÇMELİ | SECMELI | Türkçe | 0 + 0 | 0 | 3 | |
ESD-ENDÜSTRİ 4.0 | SECMELI | Türkçe | 0 + 0 | 0 | 3 | |
Toplam | 17 | 30 |
2. Yarıyıl Seçmeli Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BSD 259 | EĞLENCE PAZARLAMASI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
BSD 264 | TURİZM VE ÇEVRE | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
BSD 265 | YİYECEK İÇECEK SERVİS TEKNİKLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
ESD 209 | DİJİTAL OKUR YAZARLIK | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
ESD 283 | YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ OTOMASYONU | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
ESD 284 | DİJİTAL TURİZM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
ESD 285 | MİSAFİR İLİŞKİLERİ OTOMASYONU | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
MYO 294 | KONGRE VE FUAR ORGANİZASYONU | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
Toplam | 16 | 24 |
3. Yarıyıl Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
ATA 301 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ | Zorunlu | Türkçe | 4 + 0 | 4 | 4 |
ASP 310 | DÜNYA MUTFAKLARINDAN UYGULAMALAR | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 5 |
ASP 311 | TÜRK MUTFAĞI UYGULAMALARI | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 5 |
ASP 312 | EKMEK YAPIM TEKNİKLERİ | Zorunlu | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 5 |
MYO 392 | MESLEKİ İNGİLİZCE II | Zorunlu | Türkçe / İngilizce | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO-BÖLÜM SEÇMELİ | SECMELI | Türkçe | 0 + 0 | 0 | 3 | |
MSD-ORTAK SEÇMELİ | SECMELI | Türkçe | 0 + 0 | 0 | 4 | |
Toplam | 16 | 30 |
3. Yarıyıl Seçmeli Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BSD 358 | DİYET MUTFAĞI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
BSD 360 | HAZIR YEMEK ÜRETİMİ VE ORGANİZASYONU | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
BSD 366 | YÖRESEL MUTFAKLAR | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
BSD 367 | ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
BSD 374 | GIDA GÜVENLİĞİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 0 | 2 | 3 |
Toplam | 10 | 15 |
4. Yarıyıl Ders Planı
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
TUR 401 | TÜRK DİLİ | Zorunlu | Türkçe | 4 + 0 | 4 | 4 |
MYO 490 | İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM | Zorunlu | Türkçe | 5 + 25 | 18 | 21 |
MYO 492 | STAJ | Zorunlu | Türkçe | 0 + 2 | 1 | 5 |
Toplam | 23 | 30 |
Fakülte /Enstitu Seçimlik Ders Listesi (MSD-ORTAK SEÇMELİ)
Kodu | Ders | Tür | Dil | T+U_Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
MSD 301 | ARAŞTIRMA VE RAPORLAMA TEKNİKLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 302 | ATASÖZLERİ ANTOLOJİSİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 303 | AFETLER VE AFET YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 304 | BESLENME VE DİYET | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 305 | BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 306 | BİLİŞİM HUKUKU | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 307 | CAD/CAM-GİRİŞ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 308 | BİTKİSEL TASARIM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 309 | ÇEVRE VE ÇEVRE BİLİNCİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 310 | DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 311 | İNSANİ VE TOPLUMSAL GELİŞİM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 312 | DİJİTAL İZLENEBİLİRLİK SİSTEMLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 313 | DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 314 | E-DEVLET UYGULAMALARI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 315 | ELEKTRONİK TİCARET | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 316 | FİNANSAL OKUR YAZARLIK | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 318 | İÇ MEKAN ÇİÇEKÇİLİĞİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 319 | İNOVASYON SİSTEMLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 320 | İŞ YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 321 | İŞLETMECİLİK | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 322 | KALİTE KONTROL VE ÖLÇÜM TEKNOLOJİLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 323 | KALİTE SİSTEMLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 324 | KİŞİSEL GELİŞİM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 325 | KRİTİK VE ANALİTİK DÜŞÜNME BECERİLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 326 | KRİZ VE STRES YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 327 | MALİ TABLOLAR OKURYAZARLIĞI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 328 | MATEMATİK UYGULAMALARI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 329 | OSMANLIDA ÇEVRE BİLİNCİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 330 | PAZARLAMA | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 331 | PROJE HAZIRLAMA VE GELİŞTİRME | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 332 | SATIŞ YÖNETİMİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 333 | SİGORTACILIK BİLGİLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 334 | SOSYAL MEDYA | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 335 | SUNU TEKNİKLERİ | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 336 | TÜKETİCİ HAKLARI VE KORUNMASI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 337 | ULUSLARARASI İLETİŞİM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 338 | SAĞLIK OKUR YAZARLIĞI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 339 | TEMEL İLK YARDIM | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 340 | ULUSLARARASI TİCARET | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 341 | ALMANCA | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 342 | RUSÇA | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 343 | DİKSİYON | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 344 | SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MSD 345 | GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO 255 | GİRİŞİMCİLİK | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |
MYO 382 | İLETİŞİM VE ETİK | Seçmeli | Türkçe | 2 + 1 | 3 | 4 |