Ana içeriğe atla

Programın Bağlı Olduğu Bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Program Adı

Aşçılık

Program Koordinatörü

Öğr. Gör. Taner ÖZTÜRK

Programının Amacı

Programımızın amacı işletmelerin ihtiyaç duyduğu mutfak şeflerini veya iş görenlerini yetiştirmektir. Bu doğrultuda;  Türk ve Dünya mutfağının genel özelliklerini ve yiyeceklerini bilen, hijyen kurallarına ve gıda mevzuatına hakim, yiyecek içecek hizmetleri alanında ve gıda üretim işletmelerinde temel düzeydeki mutfak bilgi ve becerilerini kullanarak yorumlayabilen, yiyecek içecek otomasyonu ve yemek pişirme tekniklerini konusunda yeterli, mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip, planlı ve sistemli çalışma alışkanlığı kazanmış, analitik düşünebilen mesleki açıdan yetkin ve uygulama becerisi yüksek nitelikli bireyler yetiştirmektir.

 

Programın Hedefi ve Kazanımları

  • Uygulamalı eğitimlerle öğrencilerin, Türk mutfağına özgü yiyeceklerin korunması, Dünya’daki tanınırlığının arttırılması, güvenli gıda üretimi, endüstriyel yiyecek üretimi ve sunumu ile profesyonel mutfak yönetimini bilen,
  • Maliyet, finans ve mali tablolar konularına hakim olarak, mutfağın finansal yapısını analiz etme ve karar verme sürecinde finansal bulguları yorumlayabilen,
  • Toplumsal değerlere saygılı, sosyal sorumluluk sahibi, mesleki etik bilincine haiz, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, mesleğinde ve teknolojideki gelişmelere göre kendini sürekli yenileyen,
  • Eğitimi süresince kazanmış olduğu bilgi ve becerileri sahada uygulayabilen, sektörün talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliğe sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Programın Öğrenme Kazanımları

  • Hukuk, mevzuat, muhasebe, temel işletmecilik, yönetim ve alanının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanmak.
  • Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak.
  • Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek.
  • Alanı ile ilgili son teknolojik gelişmeleri takip edip, etkin kullanabilmek
  • Alanı ile ilgili mesleki ortam ve araçları kullanarak tasarım yapabilmek, plan ve proje gerçekleştirme becerisine sahip olmak.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takımlarda sorumluluk alabilmek veya bireysel ve ekip  çalışma yapabilme becerisini kazanmak.
  • Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci içerisinde; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
  • Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
  • Gıda mevzuatı, İş hukuku ve iş güvenliği, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.
  • Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanmak.
  • Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazandırmak.

 

Mezunların İstihdam Profili

Aşçılık programını başarı ile tamamlayan öğrenciler; bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler.

 

Dikey Geçiş Olanakları

Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda,  fakültelerin aşağıda belirtilen bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.

  • Aile ve Tüketici Bilimleri
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Gastronomi
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Mutfak Sanatları ve Yönetimi
  • Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği

 

DERS PLANI - AKTS KREDİLERİ

1. Yarıyıl Ders Planı

Kodu Ders Tür Dil T+U_Saat Kredi AKTS
DIL 101 İNGİLİZCE Zorunlu Türkçe 4 + 0 4 4
ASP 101 BESLENME İLKELERİ VE MENÜ PLANLAMA Zorunlu Türkçe 2 + 0 2 3
ASP 102 SOĞUK MUTFAK Zorunlu Türkçe 2 + 1 3 4
ASP 103 MUTFAK UYGULAMALARI Zorunlu Türkçe 2 + 2 3 5
ASP 104 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ Zorunlu Türkçe 2 + 0 2 3
ASP 105 GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİ Zorunlu Türkçe 2 + 0 2 3
ASP 106 MUTFAK ORGANİZASYONU Zorunlu Türkçe 2 + 1 3 4
MYO 190 GENEL TURİZM BİLGİSİ Zorunlu Türkçe 2 + 1 3 4
Toplam 22 30

2. Yarıyıl Ders Planı

Kodu Ders Tür Dil T+U_Saat Kredi AKTS
ENF 201 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE KODLAMA Zorunlu Türkçe 2 + 1 3 3
ASP 207 PASTA, TATLI VE HAMUR İŞLERİ ÜRETİMİ Zorunlu Türkçe 2 + 2 3 5
ASP 208 MUTFAKTA PİŞİRME TEKNİKLERİ Zorunlu Türkçe 3 + 1 4 6
ASP 209 GIDA KONTROL MEVZUATI Zorunlu Türkçe 2 + 0 2 3
MYO 263 İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Zorunlu Türkçe 2 + 0 2 3
MYO 291 MESLEKİ İNGİLİZCE I Zorunlu Türkçe / İngilizce 2 + 1 3 4
  MYO-BÖLÜM SEÇMELİ SECMELI Türkçe 0 + 0 0 3
  ESD-ENDÜSTRİ 4.0 SECMELI Türkçe 0 + 0 0 3
Toplam 17 30

2. Yarıyıl Seçmeli Ders Planı

Kodu Ders Tür Dil T+U_Saat Kredi AKTS
BSD 259 EĞLENCE PAZARLAMASI Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
BSD 264 TURİZM VE ÇEVRE Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
BSD 265 YİYECEK İÇECEK SERVİS TEKNİKLERİ Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
ESD 209 DİJİTAL OKUR YAZARLIK Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
ESD 283 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ OTOMASYONU Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
ESD 284 DİJİTAL TURİZM Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
ESD 285 MİSAFİR İLİŞKİLERİ OTOMASYONU Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
MYO 294 KONGRE VE FUAR ORGANİZASYONU Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
Toplam 16 24

3. Yarıyıl Ders Planı

Kodu Ders Tür Dil T+U_Saat Kredi AKTS
ATA 301 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ Zorunlu Türkçe 4 + 0 4 4
ASP 310 DÜNYA MUTFAKLARINDAN UYGULAMALAR Zorunlu Türkçe 2 + 1 3 5
ASP 311 TÜRK MUTFAĞI UYGULAMALARI Zorunlu Türkçe 2 + 1 3 5
ASP 312 EKMEK YAPIM TEKNİKLERİ Zorunlu Türkçe 2 + 1 3 5
MYO 392 MESLEKİ İNGİLİZCE II Zorunlu Türkçe / İngilizce 2 + 1 3 4
  MYO-BÖLÜM SEÇMELİ SECMELI Türkçe 0 + 0 0 3
  MSD-ORTAK SEÇMELİ SECMELI Türkçe 0 + 0 0 4
Toplam 16 30

3. Yarıyıl Seçmeli Ders Planı

Kodu Ders Tür Dil T+U_Saat Kredi AKTS
BSD 358 DİYET MUTFAĞI Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
BSD 360 HAZIR YEMEK ÜRETİMİ VE ORGANİZASYONU Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
BSD 366 YÖRESEL MUTFAKLAR Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
BSD 367 ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ YÖNETİMİ Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
BSD 374 GIDA GÜVENLİĞİ Seçmeli Türkçe 2 + 0 2 3
Toplam 10 15

4. Yarıyıl Ders Planı

Kodu Ders Tür Dil T+U_Saat Kredi AKTS
TUR 401 TÜRK DİLİ Zorunlu Türkçe 4 + 0 4 4
MYO 490 İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM Zorunlu Türkçe 5 + 25 18 21
MYO 492 STAJ Zorunlu Türkçe 0 + 2 1 5
Toplam 23 30

Fakülte /Enstitu Seçimlik Ders Listesi (MSD-ORTAK SEÇMELİ)

Kodu Ders Tür Dil T+U_Saat Kredi AKTS
MSD 301 ARAŞTIRMA VE RAPORLAMA TEKNİKLERİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 302 ATASÖZLERİ ANTOLOJİSİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 303 AFETLER VE AFET YÖNETİMİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 304 BESLENME VE DİYET Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 305 BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 306 BİLİŞİM HUKUKU Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 307 CAD/CAM-GİRİŞ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 308 BİTKİSEL TASARIM Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 309 ÇEVRE VE ÇEVRE BİLİNCİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 310 DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 311 İNSANİ VE TOPLUMSAL GELİŞİM Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 312 DİJİTAL İZLENEBİLİRLİK SİSTEMLERİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 313 DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 314 E-DEVLET UYGULAMALARI Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 315 ELEKTRONİK TİCARET Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 316 FİNANSAL OKUR YAZARLIK Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 318 İÇ MEKAN ÇİÇEKÇİLİĞİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 319 İNOVASYON SİSTEMLERİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 320 İŞ YÖNETİMİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 321 İŞLETMECİLİK Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 322 KALİTE KONTROL VE ÖLÇÜM TEKNOLOJİLERİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 323 KALİTE SİSTEMLERİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 324 KİŞİSEL GELİŞİM Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 325 KRİTİK VE ANALİTİK DÜŞÜNME BECERİLERİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 326 KRİZ VE STRES YÖNETİMİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 327 MALİ TABLOLAR OKURYAZARLIĞI Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 328 MATEMATİK UYGULAMALARI Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 329 OSMANLIDA ÇEVRE BİLİNCİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 330 PAZARLAMA Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 331 PROJE HAZIRLAMA VE GELİŞTİRME Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 332 SATIŞ YÖNETİMİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 333 SİGORTACILIK BİLGİLERİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 334 SOSYAL MEDYA Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 335 SUNU TEKNİKLERİ Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 336 TÜKETİCİ HAKLARI VE KORUNMASI Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 337 ULUSLARARASI İLETİŞİM Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 338 SAĞLIK OKUR YAZARLIĞI Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 339 TEMEL İLK YARDIM Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 340 ULUSLARARASI TİCARET Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 341 ALMANCA Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 342 RUSÇA Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 343 DİKSİYON Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 344 SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MSD 345 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MYO 255 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4
MYO 382 İLETİŞİM VE ETİK Seçmeli Türkçe 2 + 1 3 4